За Созопол

За Созопол

За Созопол

     Созопол е един от най-популярните морски курорти в България. Любимо място на поколения актьори, музиканти, художници, писатели... Той  е живописно разположен върху няколко скалисти полуострова в Южната част на Бургаския залив на 34 км. от Бургас. Созопол е най-старият град по бългаското черноморско крайбрежие. Археологическите проучвания доказват повече от шест хилядолетна културна традиция. Преминавайки през различните периоди на своето съществуване селището е запазило множество свидетелства за културата и бита на жителите му през вековете: крепости и крепостни съоръжения от времето на траките, некрополи, праисторически гробници, черкви и манастири, оригинални къщи – паметници на културата. Созопол носи следите на всички исторически епохи – тракийско, елинско, византийско, възрожденско и съвременно присъствие са напластявали култура и ценности. Днес Созопол е модерно туристическо селище с неповторима атмосфера, дължаща се на уникалното съчетание от прекрасни природни дадености, древна култура и съвременни атракции.

Какво можете да видите в Созопол

     Ако обичате историята и сте ценители на следите, които тя е оставила, Архитектурно - исторически резерват Старинен Созопол определено ще Ви очарова. Той обхваща над 180 жилищни сгради с автентична възрожденска архитектура от XVIII-XIX век, като основната част на резервата е разположена на полуостров Скамний. В границите на резервата се намират още средновековната църква при манастира "Св. Апостоли", Художествената галерия, Етнографската сбирка, църквата "Св. Богородица", християнски средновековен комплекс, музеят при крепостната стена, църквата "Св. св. Кирил и Методий". В Стария Созопол днес могат да се видят и реставрираните останки на южната крепостна стена с правоъгълна кула. Древният град е бил разположен на скалистия полуостров и е бил опасан от крепостни стени, които го пазели по море и по суша. Стените са били издигнати в началото на VI в. н.е., като са престроявани и доизграждани многократно след това.

     Една от забележителностите на Созопол е остров Св. Иван, където през 2010 г. бяха открити мощи на св. Йоан Кръстител. Ценната реликва днес се пази в храма „Св. св. Кирил и Методий” и привлича хиляди поклонници от цял свят. На острова може да разгледате останките от древен манастир, тракийско светилище и античен храмов комплекс, в центъра на който е разположена статуя на бога Аполон. 

     Околностите на Созопол не са по-малко интересни. Над Созопол се намира връх Бакърлъка. На 4 км. южно от града е местността „Каваците“, разположена между нос Св. Христос и нос Агалина. В местността Алепу сред екзотичен плаж, дюни и блата гнездят прелетни птици. Остров Св. Тома (известен и като Змийския остров) е засаден с колекция от кактуси. През пролетта и есента, когато е масовият прелет на птиците по прелетния път Виа Понтика, Змийският остров се превръща в истинско птиче царство. Хиляди птици отсядат тук за кратка почивка и храна.  Още на юг е местността Аркутино и устието на р. Ропотамо, Тук могат да се видят уникални природни обекти: терасовидни планински ридове с широколистни гори и причудлвиви скални феномени  се редуват с естествени пясъчни дюни. Малко преди устието на Ропотамо бреговете й оформят живописен лиман, заобиколен от лонгозни гори, крайбрежни блата и мочурища. Разходката с лодка по реката е едно приятно преживяване за всеки, който обича контакта със съхранената природа.

     Всяка година през септември в Созопол се провеждат Празниците на изкуствата „Аполония“. Фестивалът включва театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма. Програмата на Празниците на изкуствата предоставя възможност на безбройните любители на изкуствата извън столицата да видят селекция от най-новите и най-добри концерти, спектакли, филми и художествени изложби.

 

.